Voorbereidingen staatsexamens vo

Nu de staatsexamens vo dichter- en dichterbij komen, hebben wij aan twee locatievoorzitters gevraagd of ze eens op willen schrijven hoe de voorbereidingen gaan. Ze zijn allebei aan de slag gegaan. Hieronder het resultaat.

๐˜‹๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜ค๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ป๐˜ช๐˜ต๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜’๐˜ข๐˜ณ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜’๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ

Zoals ieder jaar is het weer spannend op welke school ik als voorzitter bij de schriftelijke examens ben ingedeeld. Deze keer heb ik aangegeven dat een examenlocatie verder van huis ook leuk zou zijn. Als de betreffende mail komt, blijkt dat ik vanuit de kop van Noord Holland naar het Brabantse land mag afreizen, bijna 200 kilometer verder!

Met de bekendmaking van de school komt er ook een hele stroom mails op gang. Informatie over leerlingenaantallen, speciale voorzieningen, surveillanten, contactpersonen, wachtwoorden en zeer uitgebreide Excel-sheets passeren de revue.

De examens zijn voor de leerlingen en voor mijzelf al spannend genoeg en dus maak ik voor iedere examen dag een overzicht wie en wat ik waar kan verwachten. Ik maak een indeling van de beschikbare surveillanten en plan een afspraak voor een voorbezoek aan de school. Dit jaar zijn de examens op een andere locatie met verschillende ruimten, dus dat vergt nog wat puzzelwerk.

Tijdens het voorbezoek blijkt er een compleet draaiboek voor iedere examen dag te zijn. Daarnaast is er een โ€˜examen-teamโ€™. Een groep docenten die klaar staat om hand en spandiensten te verrichten.

We bespreken de laatste puntjes op de i, zodat iedere leerling een optimale kans heeft om het examen goed te maken. Nu nog alle dozen met examens op tijd en veilig op de juiste plaats van bestemming krijgen. Ik heb er zin in!

๐˜‹๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜ค๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ป๐˜ช๐˜ต๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜‘๐˜ฐ ๐˜‰๐˜ฆ๐˜ค๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด

Nog even en dan beginnen de schriftelijke examens. Dat betekent dat er inmiddels al heel wat werk is verzet om een zo vlekkeloos mogelijke start te garanderen. Bij de voorbereiding van de examens VO zijn er wat mij betreft elke keer vooral twee zorgpunten, namelijk het aantal beschikbare ruimten en het aantal beschikbare surveillanten.

Het is elke keer weer passen en meten om alle kandidaten een goede plaats in het gebouw te geven. Het gaat niet alleen om grote groepen maar ook om kandidaten met specifieke wensen. Ik ben altijd blij als het lukt om iedereen adequaat onder te brengen. Gelukkig denken de mensen van de locatie prima mee. Ook als er gaande de rit nog zaken aangepast moeten worden, zijn ze altijd bereid om mee te werken aan creatieve oplossingen om alles gladjes te laten verlopen.

Ik beschik over een prima team surveillanten. Ik ken de mensen en ik weet wat ik aan hen heb. Dat werkt heel prettig. De vaste groep is echter te klein om op de echte piekdagen alle plekken te vullen. Er is dan hulp nodig. Het vullen van die vacatures is een stevige klus voor DUO. Het is soms tot het laatste moment spannend of het zal lukken maar ook dit jaar zullen we er wel weer uitkomen.

Er blijven ook als de ruimten en de surveillanten zijn geregeld nog genoeg onzekerheden over. Niet alles is van te voren dicht te timmeren maar een goede voorbereiding is ook bij de staatsexamens het halve werk. Daarnaast is het moeten improviseren bij onverwachte zaken een van de vele charmes van het werk voor de staatsexamens. Het kan opeens nodig zijn om een kandidaat alsnog een plekje alleen te geven met alle gevolgen van dien voor de ruimten en de surveillanten. Ook kan bij de start van de examens zo maar blijken dat er verbouwingswerkzaamheden in het restaurant recht onder een examenzaal gepland zijn zodat er enig stevig overleg met de uitvoerder noodzakelijk is. Het hoort er allemaal bij en het maakt het spannend en uitdagend. Ik verheug me er al op!