Twee locatievoorzitters aan het woord

De centrale examens zijn inmiddels bijna twee weken bezig. Uiteraard ook voor kandidaten die staatsexamens doen. We hebben twee locatievoorzitters gevraagd hun ervaringen op te schrijven. Dat hebben ze gedaan. Hieronder lees je hun bevindingen. 

Locatievoorzitter schriftelijke examens: Karin Koomen

Daar ga ik dan. In een grote auto, 14 dozen met examens achterin, op weg naar het Brabantse land. Rond het middaguur kom ik aan bij de school. Zoals afgesproken word ik daar geholpen door docenten van het examenteam om de dozen veilig op te bergen. Ik ben blij dat alles achter slot en grendel staat. De eerste spanningsvolle hobbel is genomen. Vanmiddag is meteen het eerste examen, Duits schrijfvaardigheid. Er is maar één leerling voor dit examen. Op weg naar het examenlokaal blijkt de surveillant er al te zijn. Een vriendelijke jonge docent in opleiding. Naarmate de week vordert, wordt het steeds drukker. Op sommige dagen zijn er meerdere examens op verschillende niveaus. Dat is geen probleem, maar wel belangrijk om goed op te letten. Daarbij vind ik werken in het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) leuk, maar leerlingen zitten natuurlijk niet voor niets op het VSO. Voor verschillende leerlingen zijn speciale voorzieningen, zoals een schrijfhulp, of omstandigheden, zo min mogelijk prikkels, gewenst. Onder andere deze uitdagingen maken het een leuke job.

Enkele dagen later heb ik bijna alle examenleerlingen en (nieuwe) surveillanten ontmoet en zijn we allemaal lekker aan het werk. De surveillanten zijn ook deze keer een bont gezelschap bestaande uit: oud-docenten; opa's en oma's; leraren in opleiding; onderwijsassistenten; muzikanten en onderzoekers. Iedereen zet zijn/haar beste beentje voor om te zorgen dat de leerlingen een optimale kans krijgen om de examens voldoende te maken. De sfeer is goed en ik bedenk me hoe fijn het is om in een paar weken tijd met allerlei nieuwe (vaak onbekende) mensen hetzelfde doel na te streven. Zorgen dat leerlingen in voor hen passende omstandigheden een goed examen kunnen maken. Ik voel mij verwend met deze job.

Locatievoorzitter schriftelijke examens: Jo Beckers

De eerste week van de schriftelijke examens zit er inmiddels op. Het was even wennen aan de drukte en de hectiek. Wie denkt dat de voorzitter alleen de openingsspeech houdt en de examens laat uitdelen vergist zich. Er zijn elke dag weer onverwachte situaties die om aandacht vragen. Soms is een kandidaat, die mag werken met een cd-pdf van het examen, zijn computer vergeten of heeft een kandidaat ondanks alle instructies vooraf zijn hele schrijfopdracht met potlood geschreven. Je hebt te maken met begeleiders die soms nog zenuwachtiger zijn dan de kandidaat zelf en het liefst de examenzaal in willen om hun kandidaat ook daar bij te staan.

Ieder jaar zijn er weer nieuwe verrassingen. Je moet dat allemaal in goede banen zien te leiden. Dankzij de steun van prima surveillanten die ervoor zorgen dat ik daar mijn tijd en energie in kan steken en de welwillende medewerking van de mensen van DUO en van de locatie lukt dat in de meeste gevallen ook. Het omgaan met het onverwachte is wat het werk van een voorzitter bij de staatsexamens vo zo interessant en afwisselend maakt.

Locatievoorzitters gezocht

Op de examenlocatie (centraal schriftelijk en college-examens) is een locatievoorzitter aanwezig die op dat moment verantwoordelijk is voor de examens op die locatie/school. De locatievoorzitter onderhoudt het contact met de school en stuurt de examinatoren en surveillanten aan, zorgt dat de examendag volgens de regels verloopt en reikt de certificaten en diploma's uit.

Heb je interesse voor deze functie in 2024? Stuur dan een bericht naar staatsexamensvo@cvte.nl