Wat doet een locatievoorzitter (mondeling)?

Vandaag is mijn laatste dag als voorzitter mondeling op het Bartimeus in Zeist. Altijd spannend. De dag dat de meeste kandidaten te horen krijgen of ze geslaagd zijn of niet. 

Met veel plezier kijk ik terug op de hele periode. In maart de voorbereidingsdag, altijd een feest van herkenning met je collega's, de BUSdag in juni waar je weer op scherp wordt gezet en je jouw secretarissen ontmoet.

De voorbezoeken, soms zoals op het Bartimeus gedeeltelijk met de kandidaten, zijn altijd leuk. Je merkt de spanning van de contactpersonen als je ontmoeten, hoe ben jij als voorzitter? Samen neem je alle bijzonderheden door, je bekijkt de locatie en je komt tot afspraken. Daarna wacht je op het rooster van kandidaten en examinatoren. Wat het laatste betreft heeft BEP voor veel verlichting gezorgd. Ik hoefde slechts 1 examinator te bellen die zich nog niet had aangemeld.

Tijdens de examenperiode

Dan op locatie, iedereen is zenuwachtig; kandidaten, contactpersoon en ook de examinatoren voor wie het weer het eerste examen van het jaar is. Als voorzitter is het jouw taak iedereen gerust te stellen en je eigen spanning te verbergen. De medewerker voorbereiding is een bekende die het klappen van de zweep kent. Hier op Bartimeus moeten alle teksten in Word op stick worden aangeleverd omdat het in Braille moet worden omgezet. Gelukkig hebben alle examinatoren aan mijn verzoek voldaan.

Alles lijkt goed te gaan, totdat ik op donderdagavond bericht krijg dat een examinator te ziek is om de volgende dag te examineren. Overleg met een vakvoorzitter over vervanging en om 22.05 uur zijn verlossende telefoontje dat hij iemand voor vrijdag gevonden heeft. Ik kan rustig gaan slapen.

Vrijdag de laatste dag. De uitslagen stromen binnen. Samen met Lauren, mijn secretaris, bepalen we de uitslag. Het makkelijkst zijn de geslaagden, waar soms de ouders en de kandidaten met tranen in de ogen de uitslag in ontvangst nemen. De gezakten zijn moeilijker. Met behulp van BUS overleg je samen met je secretaris en contactpersoon wat het beste traject is om toch een diploma te kunnen halen.

Om half zes is alles achter de rug, na een laatste evaluatie met de contactpersoon, pakken we alles in en gaan naar huis.

Volgende week weer een nieuwe uitdaging op een andere VSO school.

Hein Pot